jan
30

 

Mit is jelent ez pontosan? Tekintsünk vissza egy pár mondat erejéig a múltba, honnan is ered ez a szokás?

 

A leánybúcsú a legénybúcsúból ered. Régebben a leánybúcsú nem volt szokás és a legénybúcsú is teljesen mást takart. Nézzük meg, hogy a legénybúcsú honna ered: Európán belül Angliából terjedt el, ahol magát az eseményt Stag Night-nak nevezik. A legénybúcsút annak idején a vőlegény apjának a házában tartották (nem diszkóban vagy sörözőben). Ilyen alkalmakkor a házasulandó pár családjának férfi tagjai gyűltek egybe és alaposan megvizsgálták, hogy a leendő férj tisztában van-e házassági kötelességeivel ;-)!

A leánybúcsú a nők egyenragúvá válásával egy időben jelent meg és azóta is a jól bevált szokások közé tartozik. Nehogy már csak a pasiknak legyenek ilyen kiváltságai!


Manapság a legénybúcsú is teljesen másképp néz ki, ennek megfelelően a leánybúcsú is inkább a legénybúcsú mai formájához hasonlít: Magát az eseményt a mennyasszony tanúja szervezi! A mennyasszony minden barátja, illetve családjának női tagjai is jelen vannak. A bulizás ilyenkor szigorúan kötelező és éjfélkor nagyon sokszor felbukkan egy chippandale táncos, vagy a mennyasszonynak egy szexuális/erotikus tartamú játékban vagy rejtvényben kell részt vennie.

 

Nektek mi a tapasztalatotok?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leanybucsu.blog.hu/api/trackback/id/tr19911973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tezita1@gmail.com 2009.02.02. 11:07:37

Nem is tudtam, hogy ez ilyen régre nyúlik vissza. És azt sem, hogy ez a legénybúcsúból ered. Illetve az is érdekes volt, hogy a legénybúcsú hogyan nézett ki régebben. Elég érdekes lehetett! Hallgatni az öregeket egész este, hát nem tudom?!

Leánybúcsúm nekem elég más jellegű volt, de az egyik barátnőmnek most tervezünk egy hagyományos leánybúcsút, majd beszámolok róla, hogy milyen volt! ;-)

Illcsi9 2009.02.04. 13:43:27

Én úgy tudtam, hogy a legénybúcsú a görögöktől ered, nem az angoloktól! A cikk írója igazán utána nézhetne, hogy mit ír le, mielőtt leírja.
Nem is ez a lényeg. A lényeg, hogy manapság már van leánybúcsú is! Az enyém elég szuper volt!
süti beállítások módosítása